Diskverktøy

Igår hadde jeg en liten samtale med en venn, som foreslo at jeg kanskje burde gå mer teknisk inn i macen. Det er klart, jeg har stått litt å vippa på om jeg skal det eller ikke. Fordi det er jo koselig med at faktisk noen gidder å lese det jeg skriver og. Merker alltid at når jeg skriver om sånt her går statistikken min neeeeed i grøfta. Men jeg skal blande det litt tenkte jeg. Litt lette innlegg, og litt mere nyttige innlegg som dette.
skjermbilde 20090920 kl 115532
(Programmer > Verktøy > Diskverktøy)

Diskverktøy er ett program som ofte blir glemt. Folk kjøper heller andre software som er mer fancy. Men faktsik er dette ett veldig dypt program som kan hjelpe deg med det meste. Kloning av disken din, reparering, sletting osv osv. Det er på en måte First Aid kittet til macen din. Vi skal idag gå lett innpå hva du burde gjøre innimellom for å gjøre macen din friskere.

Det er klart. Mac OS X er ett veldig bra skrivd OS. Det er en arbeidshest som kjører fint det meste av tunge programmer uten å pese for hardt. Men innimellom kan det hende at det legger seg filer på macen som du ikke bruker, men tar plass. Dette kan komme av flere ting, men en ting er hvis du har avinnstallert eller innstallert veldig mange program. Dette resulterer at macen din blir treig. Noe ingen liker.

1. For å fikse dette går du inn på Diskverktøy. Deretter på venstresiden velger du din hardisk. Se på bildet mitt. Jeg har valgt den i midten.
2. Velg Førstehjelp.
3. Klikk på Verifiser diskrettigheter for å teste rettigheter. Klikk på Reparer diskrettigheter for å teste og reparere rettigheter.

Trykk på Reparer diskrettigheter. Diskverktøy scanner da gjennom din mac for å finne feil. Dette er en prosess som kan ta litt tid hvis du ikke har gjort det på en stund, så det er best å sette seg godt til rette. Hvis du kan trykke på "reparer disk" knappen etterpå gjør du det.

Da får du rensket macen din for ting som du ikke bruker eller vil ha. Noe som kan resultere i en bedre mac.

Dagens lille mac tips.

Jeg fikk ett spørsmål av Carmelita om man burde oppgradere til Snow Leopard eller om man burde vente. Det er jo klart litt forskjellig hva du bruker macen din til. Det er viktig å vite at ALLE PROGRAM FUNKER IKKE PÅ SNOW LEOPARD enda. Her er en liste som viser en laaaang liste over program som funker og ikke funker på Snow Leopard. Ta en titt og se om ditt program funker. Ellers, etter jeg har oppdgradert har jeg ikke hatt noen problemer. Og ja, jeg opplever at macen er blitt kjappere. Spesielt ved oppstart. Se også en innlegg jeg skrev for litt siden om SL.

Det har allerede kommet en 10.6.1 versjon som har gjort om på de verste problemene. Hvis ditt program funker på Snow Leopard ville jeg oppgradert. Det gjør macen din rett og slett bedre.

macosx10638287d

4 kommentarer

wictor

20.sep.2009 kl.21:13

Det var et nyttig tips. Har vært borti i det før, men glemmer så lett.

Kan forresten huske at i 1988 fikk jeg en IBM PS/2 Model 70 med 32-bit MCA bus med 25 MHz, Intel 80486 DX CPU prosessor. Da kom folk i Horten (elektronikkbyen) opp på atelieret med stoppeklokke for å sjekke ut forskjellen fra 16 mhz. De blei dødsimponert og trodde ikke det var mulig å lage noe raskere. Enda de var ingeniører.

Lasse Endresen Olsen

20.sep.2009 kl.22:11

haha, det er så morsomt å høre sånne historier. Jeg husker når pappa jobba som it mannen på Preus hendte det han kom hjem med hele datamaskinen sin etter jobb så vi kunne leke med den. Dette var når vi var veldig unge. Den var ikke så veldig bærbar akkurat, men en herlig 486 (4-86?)som jeg tror det het. Ihvertfall det vi kalte det. Pappa lærte oss enkle kommandoer i DOS for å kjøre de kule spillene han hadde.

Carmelita

21.sep.2009 kl.23:32

Takk for svar. Jeg bestilte jo mac'en dagen etter at SL ble gitt ut, så de hadde ikke rukket å installere det på fabrikken. Skal visst bare koste meg frakta hvis jeg vil ha SL. Kanskje det rett og slett er like greit å gå for SL da?

Lasse E. Olsen

22.sep.2009 kl.00:09

bare få deg SL du:) det er ikke så farlig som alle skal ha det til

Skriv en ny kommentar

hits