Forklaring av forskjellig RAID med harddisker (oppdatert)

Igår hadde jeg en liten video der jeg viste hvordan man speiler en harddisk til en annen. Dette kalles speile RAID 1. Ved hjelpe av Diskverktøy kan vi gjøre to andre type RAID og. Nemlig stripet og sammensatt.
Bildet tatt ifra boken: Mac OS X Support Essentials 10.6

  • Speilet RAID 1 - Som jeg sa igår så kan man speile enten to eller flere eksterne harddisker sammen. Dette betyr at hvis vi har speilet tre harddisker så vises det som ett ikon på Finder, men det er fysisk tre. Da vi da legger en fil i harddisken kommer den på alle tre. Bra for alle oss som ikke stoler på harddisker.

  • Stripet RAID 0 - Ved å stripe flere harddisker deler du opp en fil på flere harddisker. La oss si du striper to harddisker. Du legger da en 1.2TB fil på harddisken i Finder. Filen vil da bli automatisk delt i to (0.6TB x 2) så hver disk får en halvdel hver. Dette er genialt hvis du jobber med tunge filmer som f.eks. film. Da går deling mye kjappere siden jobben i teorien blir delt i to. Det eneste kjipe er at hvis den ene harddisken går sønder er du litt kjørt.

  • Sammensatt RAID 0 - Man kan si dette ikke er en "ordentlig" RAID siden ikke alle harddiskene blir brukt på en gang. Det eneste sammensatt RAID gjør er når du har fyllt opp den ene harddisken så begynner den på neste. Fordelen med det er at du slipper å ha masse harddisker oppe på Finder. 


Så hvis du er hardcore kan du stripe 8 harddisker mens du speiler 3. Filen får sikkert samme følelse som når de går i lightspeed i Star Wars. Men med alt dette er det noen guidelines å ta med seg:

  1. Prøv å bruk samme merke. Gjerne identiske harddisker. I ett RAID blir diskene dine målt på fart og/eller space som din minste og tregeste disk.

  2. Selvom man kan kjøpe USB huber, så en USB inngang blir til flere, anbefales det å bruke seperate innganger på macen din. Dette vil lønne seg i ytelse.

  3. Vær sikker på at du har alle harddisker på og koblet til når du skal jobbe. Hvis den ene er koblet ut eller slått av vil RAID´en tro det er en feil og sette disken i damage mode. Dette kan man fikse, men ja. Ha alltid alle koblet i ved bruk.

  4. EDIT: Det som er det kjipe med speiling (RAID 1) er at siden harddiskene er identiskse for systemet så beskytter ikke den ene harddisken den andre imot virus, data korrupsjon, boot issues, feil ved sletting osv. Det den beskytter imot er hvis den ene harddisken blir fysisk skadet. Eller mekanisk feil. Så pass på dette!

    Takk til Tommy som spurte det lure spørsmålet.

Hvis du lurer på hvordan du gjør det kan du se på mitt forrige innlegg og videoen der. Ved RAID-type i Diskverktøy velger du hva du vil ha.

2 kommentarer

ÅSNE

14.feb.2010 kl.13:54

hei.

jeg har et spørsmål.

jeg bestilte en ny lader her om dagen til min macbook.

Etter at jeg hadde betalt så jeg at jeg hadde bestilt en 60w magsafe lader for MACBOOK PRO.

macbooken min trenger en 60watts lader, har det noe å si om det er en lader laget for macbook pro?

Lasse E. Olsen

14.feb.2010 kl.14:16

ÅSNE: Så du kjøpte en 60watts lader? Dette skal ikke være noe problem for Macbooken din siden den også tar 60Watt. Ihvertfall de nye Macbookene.

Så lenge det er 60Watt skal det går greit:)

Det som skader batteriet er hvis det er forskjellig watt-styrke.

Skriv en ny kommentar

hits